Aydın’da İncir Ekim Mevsimi Yaklaşıyor
Aydın ekonomisinin can damarlarından biri olan incirin olgunlaşmasında kullanılan kaçak avlanma dönemine yaklaşırken, bu yılki meyvenin oldukça verimli ve kaliteli olduğu belirtildi. Köşk Ziraat Odası Başkanı Levent Güler, kaliteli bir incir üretimi için işleme sürecinin bu yıl havaların soğuk olması nedeniyle yaklaşık bir hafta gecikmeli başlayacağını ancak saplarda rastgele bir sorun olmadığını belirtti.
Yaklaşık 6,5 milyon incir ağacının varlığıyla Türkiye’deki toplam üretimin yüzde 65’ini karşılayan Aydın’da, incir meyvesinin tozlaşmasını sağlayan işlenme dönemine sayılı günler kaldı.
Köşk Ziraat Odası Başkanı Levent Güler, Aydın’da binlerce ailenin incir üretiminden geçimini sağladığını belirterek, il istihdamının çok değerli bir kısmının inceir işletmelerinden oluştuğunu belirterek, işleme sürecinin mutlaka yapılması gerektiğini belirtti. ayrıca usulüne uygun olarak yapılır. Önder Güler, incirin dünyada insan tarafından tozlanan tek meyve olduğunu belirterek, “Bu süreçte hava koşulları ile erkek ve dişi incirlerin olgunlaşma evrelerinin uygun bir şekilde takip edilmesi gerekiyor. Bu yıl kış mevsiminin uzun olması nedeniyle 5-10 gün geç başlıyor.Çiftçilerimiz haziran ayına kadar bahçelerini kontrol ederek incirlerin dönme dönemine girip girmediğini kontrol etsinler.Köşk Odası olarak yaptığımız saha denetimlerinde Tarımın gelişmesi ve kabarıklık oluşumunun normal olduğunu gördük.İncir üretiminde kalite ve verimin artması için işlemenin gerçek zamanlı olarak yapılması, kaliteli ve sağlıklı ipek kullanılması önemlidir.” dedi.
İncir meyvesinde akan
Tüm kutsal kitaplarda adı geçen ve Kuran’da adı geçen incir meyvesi, yenilebilir bir meyve haline gelebilmek için önce belirli işlemlerden geçer. Mayıs ayı ortalarında doğan incirler, haziran ayı başlarında tozlaşma aşamasına gelir. Bu arada erkek incir olarak bilinen meyvenin meyvesinde oluşan binlerce sinek erkek incir tozunu kanatlarına alır ve tozlaşma aşamasına gelen incir meyvesini yere indirerek tozlaşmayı sağlar. Tozlaşma aşamasında her sinek bir inciri tozlaştırır ve başarıyla tozlaşan incir meyveleri ballanarak büyür ve olgunlaşır. Tozlaşmayan incir meyveleri olgunlaşmadan dökülür. Haziran ayında tozlanan incirler, Ağustos ve Eylül aylarında hasat edilir. – AYDIN