Domates İhracatının Kısıtlanmasına Kumluca’dan Tepki.. CHP’li Özer: “Bugün İhracatçı Başarısız Olursa Burada Çiftçi Zaten Başarısız Olur”
Tarım ve Orman Bakanlığı domates ihracatına 14 Nisan 2023 tarihine kadar kısıtlama getirdi. CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, Kumluca Toptancı Hal’de yaptığı açıklamada, “Bugün ihracatçı iflas ederse çiftçi burada çok önceden batar. ihracatçı nezle olur, çiftçi zatürree olur. Bunu yıllardır söylüyoruz, çek elini üzerimizden, devlet bizimle oyundan vazgeçsin.” Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu, “Fiyatlar üçte bire düştü. Sınırda giden mallarımız özellikle yurt dışındaki anlaşmalı yerlerden ceza alacak. Esnafımız büyük zarara uğradığı için üreticilerimizin malını alamıyor. alıcılar hiçbir şey pahasına satın alıyorlar.”
CHP Antalya Milletvekili ve Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu, üretici ve şube temsilcileriyle birlikte Kumluca Toptancı Hali’nde yaptığı basın açıklamasında, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın domates ihracatının 14 Nisan 2023’e kadar kısıtlanmasına tepki gösterdi.
“İHRACATÇI BALIK GETİRİRSE, ÇİFTÇİ BALIK ALACAK”
Aydın Özer dedi ki:
“Dün Tarım Bakanlığı tarafından ihracat bıçak gibi kesildi, prestijle durduruldu. Bugün ihracatın durması nedeniyle piyasalar çöktü. İhracatçı deposundaki malı 30 liraya alıp depoda tutuyor. bugün maliyeti 34 lira.ihracatçı piyasadan elini çekince iç piyasaya dönmüş ve bütün sistem çökmüştür.büyük emeklerle.üretilen sebzenin maliyeti çok yüksek,domatesin maliyeti çiftçiye kilosu 10 liradır.çiftçi artık malını kaça sattığını bilmez öğlen pazar kurulduktan sonra mutlaka olur.Yazık bu millete günahtır. Tarım Bakanlığı her seçim öncesi bizi rencide eder, canımızı yakar.Bugün ihracatçı batarsa çiftçi burada çok önceden batar.İhracatçı üşütürse çiftçi zatürree olur.Yıllardır diyoruz alın götürün. ellerinizi üzerinizden çekin , hükümet bize oyunlarını oynamayı bırakmalı. Kumluca sel baskınına uğradı. Aslında büyük bir yara aldı. Elimizde kalan son şey. sebze ihracatı da yaptı. Piyasalar yarı yarıya çöktü. Buradan Tarım Bakanlığına sesleniyorum, lütfen ihracat yasağını kaldırın. Musluğu tam kapatmayın su az akacak ama sitemim gidecek. Çok para kazanmak için burada değiliz. Zengin olmak istemiyoruz ama bu bizi de öldürmesin, çiftçiyi de öldürmesin.”
“ÜRETİCİLERİMİZLE BİRLİKTE BİR DEVA İSTİYORUZ, KUMLUCALI’DA ÜRETİCİYE BİR TEMEL İSTİYORUZ”
Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu da konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:
“Buradaki üreticilerimizin seslerini duyurmak için CHP Antalya Milletvekilimiz Aydın Özer ile sabah saatlerinde üreticilerimizi ziyaret ettik. Asıl konu Kumluca’mız Türkiye’de domatesin en nadide yerlerinden biri, büyük bir felaket yaşadık. Bu faciada üreticilerimiz ses çıkarmadan üretime kaldıkları yerden devam ettiler.Ancak görüyoruz ki mevcut kısıtlama ile yurtdışına çıkan işlerimizde kontenjanla birlikte binlerce araç kuyrukta, 2019’da satılmıyor. an.Fiyatlar üçte bire düştü.Sınırdan giden mallarımız özellikle yurt dışında anlaşmalı yerlerden cezai işlemlerle karşılaşacak.Üreticimizin malını alamıyorlar.Alanlar bile bedava alıyor.Bizim üreticiler sağlıklı gıdayı tüm Türkiye’ye ulaştırabildikleri sürece pandemide bile sağlıklı gıda üretmeye devam ettiler.Sel felaketinin ardından mevcut kota ile yeniden üretime başladık.Üreticilerimiz hep birlikte çok büyük bir çıkmaza girdi. büyük sorun. Üreticilerimizle birlikte çare istiyoruz, Kumlucalı üreticiye takviye istiyoruz.”
ÇİFTÇİLERDEN BAKANLIĞA “KARARI İADE EDİN” ÇAĞRISI
Çiftçi Şaban Dede, “Ürünlerimiz iç piyasaya gidecek, pazarcılar bizim işimizi alamayacaklar. Normalde pazarda 300-400 kilo satan bir pazarlamacı 700-800 kilo mal satmak zorunda, bu da satılması sorun oluyor” dedi. .Çünkü hava şartlarının aşırı ısınmasıyla üretim arttı.”Tuz ve biber oldu. Tarım Bakanlığı’ndan bir an önce ihracatın açılmasını temenni ediyor ve talep ediyoruz” dedi.
Domates ihracatına getirilen kısıtlamanın domates üreticilerini ve tek sezonda ekim yapan üreticileri olumsuz etkileyeceğini bir kez daha hatırlatarak, Tarım ve Orman Bakanlığı’nı kararı geri almaya davet ettiler.