Millet İttifakı ‘Deprem’ gündemiyle buluşuyor
Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremler öncesi cumhurbaşkanı adayını belirlemek için çalışan Millet İttifakı, adaylık sürecini ertelerken Saadet Partisi’nin ev sahipliğinde deprem gündemiyle buluşacak.
Son olarak 30 Ocak’ta Ortak Mutabakat’ı açıklayan ve 13 Şubat’ta cumhurbaşkanı adayını görüşmek üzere toplantıya gelmeyi hedefleyen Millet İttifakı, 6 Şubat’taki depremin ardından adaylık sürecini askıya aldı. Toplantıda adaylığa ilişkin herhangi bir gündem olmayacağı belirtildi.
Seçimin ertelenmesi tartışılacak
CHP, İYİ Parti, Gelecek Partisi, DEVA Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’nin oluşturduğu Millet İttifakı’nın liderleri, AKP Kurucu Meclis üyesi ve eski Meclis Başkanı Bülent’in gündeme getirdiği seçimlerin ertelenmesi tartışmasını da değerlendirecek. Arınç ama AKP’nin sahip çıkmadığı. Altı lider, farklı açıklamalarında seçimlerin ertelenmesinin anayasaya aykırı olduğunu vurguladı. Görüşmenin ardından yapılacak açıklamada, bu konuya ilişkin ortak açıklama bekleniyor.
Sahadaki durum değerlendirilecek
Altı muhalefet partisinin liderleri, deprem gündeminin yer aldığı toplantıda bölgeye yapacakları ziyaretlerde belediye başkanlarından ve il ve ilçe başkanlıklarından aldıkları bilgilere göre sahadaki durumu gözlemleriyle değerlendirecek. 11 ilde 13,5 milyona yakın vatandaşı doğrudan etkileyen deprem sonrası hükümetin attığı adımlar ve açıklamalar altı cumhurbaşkanının gündeminde olacak. Görüşme öncesinde liderler için ön bilgilendirme raporları hazırlandı. Raporlarda, hükümetin afet sürecini genel olarak yönetemediği ve yetersiz kaldığı yönünde değerlendirmeler yer alıyor.
Altı cumhurbaşkanının depremin ardından ilk 48 saatte koordinasyon eksikliğinden kaynaklanan sorunlara yer vermesi bekleniyor.
CHP ve ÂLÂ Parti kurmayları da depremle ilgili olarak “yıkanan binaların büyük çoğunluğunun 1999 öncesi binalar” telaffuzuna karşı çıkıyor. Özellikle bu binaların eski zamanlarda inşa edilmiş olmasına rağmen ilgili bakanlıkların denetim sorumluluğunun ilgili bakanlıklara ait olduğu ileri sürülmektedir. 11 ilde çok sayıda yeni yapılan bina ve kamu binasının da ağır hasar gördüğü veya yıkıldığı kaydedildi. Bu nedenle Millet İttifakı olarak yapılacak davette, müteahhitlik görevini üstlenmekle yetinilmeyen, binaları denetleyen, izin veren ve sorumluluğu bulunan kamu görevlileri dahil herkes hakkında gerekli işlemlerin yapılması istenecektir. soruşturma kapsamında gözaltına alındı.
AFAD’ı aramak
Altı cumhurbaşkanından yapılacak ortak açıklamada, Afet ve Acil Durum İdaresi Başkanlığı’na (AFAD) yer ayrılacağı öğrenildi. Altı muhalefet partisinin kadroları, AFAD’da çok sayıda donanımlı çalışan olduğunu ancak nitelikli isimlerin gerekli pozisyonlarda bulunmadığını savunurken, AFAD’ın yeniden yapılandırılması gerektiği görüşü hakim. Ortak açıklamada AFAD’ın yeniden yapılandırılması çağrısına da yer verileceği belirtildi.
Millet İttifakı ne önerdi?
İttifak’ın 30 Ocak’ta duyurduğu “Ortak Mutabakat Zaptı”nda afetlere de geniş yer verildi. “Kentleşme” ve “Afet Yönetimi” başlıklarında iktidara gelmesi durumunda izlenecek politikalara ilişkin pek çok öneri gündeme getirildi. Gündemin sarsıldığı toplantıda bu konuların hatırlatılacağından bahsedildi.
Ortak belgede deprem ve afetlere ilişkin verilen mesajlar şöyle:
- Şehircilik ve Afet Yönetimi Bakanlığı kurulacaktır.
- AFAD’ın statüsünü ve prestijini geri kazandıracak, İçişleri Bakanlığı’ndan çıkaracak, kural koyucu, rehber, koordinatör, destekçi ve denetleyici olarak yeniden yapılandırılacaktır.
- Afet vergileri, afet kayıplarını azaltacak tedbirlere ve afet sonrası rehabilitasyon çalışmalarına harcanacak.
- İstanbul depremine karşı riski azaltmayı hedefleyen Hayat İstanbul Projesi hayata geçirilecek.
- Afet sonrası meskenleri “oturulamaz” hale gelen mülk sahiplerine ve kiracılara geçici barınma, eşya ve kira yardımı sağlanacaktır.
- Afet yönetimini etkisiz hale getiren imar afları uygulamasına son verilecektir.
- Afet Çerçeve Kanunu çıkarılarak afetlere ilişkin mevzuat tüm taraflarıyla birlikte düzenlenecektir.
- Fay sınırındaki tüm konutlarda yapı stokunun risk analizleri hızla tamamlanacak.
- Deprem ve doğal afet riskinin yüksek olduğu tüm illerde güçlendirme ve yeniden inşa projeleri gerçekleştirilecek.
- Okul, hastane ve sosyal hizmet binaları başta olmak üzere deprem riski taşıyan binalarda depreme karşı güçlendirme çalışmalarına hız verilecek.
- Deprem tehdidi altındaki bölgelerde yeterli deprem toplanma alanları hazırlanacaktır.
- Erken uyarı ve aktif müdahale yollarına yönelik sistem altyapısı kurulacaktır.
- Afetlere yol açan hatalar için caydırıcı ve etkin bir ceza ve infaz sistemi getireceğiz.
- Yeni nesil afet yönetim merkezleri kurulacak ve afet yardımının her aşamasında teknoloji kullanılacaktır.