Uluslararası Atakum Halk Dansları ve Müzik Festivali’nde Dansçılar Barış Mesajları Verdi
10 ülkenin katılımıyla 5 gün boyunca devam eden Atakum’da düzenlenen Uluslararası Atakum Halk Dansları ve Müzik Festivali’ne katılan dansçılar, ülkelerine dönmeden önce barış mesajları verdiler.
Atakum Belediyesi ve Ankara Samsun Federasyonu (ASFED) işbirliğiyle 1-6 Ağustos tarihleri arasında Atakum’da düzenlenen Uluslararası Atakum Halk Dansları ve Müzik Festivali’nde kentte dans ve müzik rüzgarı esti.
Gürcistan, Kuzey Osetya, Azerbaycan, Yunanistan, Bulgaristan, Ukrayna Aralarında Moldova, İran, Romanya halk oyunları toplulukları ve Atakum Halk Dansları ekibinin de bulunduğu 10 ülkenin dansçıları, Atakum’da barış için dans etti. Dans ekipleri, Atakum’dan ayrılmadan önce festivali değerlendirerek dünyaya barış mesajlarını duyurdu.
Atakum Belediyesi Halk Dansları Topluluğu Eğitmeni, Trabzon ve Artvin Bölgeleri Koreografı Barış Podor, Atakum’un böyle bir festivale ihtiyacı olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Atakum Belediye Başkanımız Cemil Deveci’ye teşekkür ederiz. Farklı dillerin ve diğer dinlerin ortasında olmaktan gurur duyuyoruz. Burada bu kadar aktif grubun olması aslında barışın bir simgesi. Gruplar birbirini öğreniyor. Başkaları dans eder, birlikte dans eder.Dünyaya mesaj şu şekilde verilir: “Savaşa karşıyız, dans her zaman hayatımızın bir parçası olmalı. Belediye çalışanlarımız, öğrencilerimiz ve gönüllülerimiz bayram boyunca bir aksama olmaması için canla başla çalışıyorlar. Sabahın erken saatlerinden akşama kadar gelen misafirlerimizin sorun yaşamaması için özveriyle çalışmaktadırlar. Her birine ayrı ayrı teşekkür ediyoruz.”
Atakum’un böyle bir şenliğe ev sahipliği yapmasının çok değerli olduğunu kaydeden Atakum Halk Oyunları ekibinden Adife Veske de şunları söyledi:
“Bu festivalin Samsun’da olması ilimiz için çok önemli. Farklı kültür ve milletlerin ortak dili dans ve müzik. Farklı ülkelerden arkadaşlarımızla aslında aynı dili konuşuyoruz. Herkes birbirinin kültürünü öğreniyor. Bizler askeriz. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Ardında bıraktığı kültürü dansımızla anlatırız. Onu çok seviyoruz. Kendisini saygı ve minnetle anıyoruz.”
Daha önce birçok uluslararası festivale katıldıklarını ancak Uluslararası Atakum Halk Dansları ve Müzik Festivali’ne ev sahipliği yapmanın keyifli olduğunu belirten Atakum Halk Oyunları Ekibi’nden Salih Podor, “Biz festivalin temasını barış olarak belirlemiştik. Mustafa. Kemal Atatürk’ün ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ ile aramızdan ayrıldığı “Barış sözümüzü tutacağız. Konuk ülkeleri ağırlamaktan her zaman mutluluk duyacağız” dedi.
Atakum’daki festivali çok beğendiğini söyleyen Ukrayna Dans Takımı’ndan Aina Klantsata, “Buradaki festivali çok beğendim. İnsanlar çok nazik. Diğer ülkelerle de anlaştık. Diğer ülkelerle birlikte dans etmeye çalışıyoruz. Ülkemizdeki savaşın bir an önce bitmesini istiyoruz, “Çok kötü bir şeyler döndüğünü bilmesini istiyoruz. Dünyanın hiçbir yerinde savaş olmamalı” dedi.
Ukrayna Takım Koreografı Valeriia Forostenko, komşu ülke Türkiye’de bulunmaktan memnuniyet duyduklarını söyledi. Forostenko şunları söyledi:
“Festival çok güzel ve buradaki ülkeler bize destek veriyor. Kültürel olarak da bir mesaj vermek istiyoruz. Ülkemizde savaş var ve biz buraya çok zor şartlar altında geldik. Füzeler sürekli ülkemizde uçuşuyor ve bunu yapmak çok zor.” Prova yaptık. Ülkemizi temsil etmek istediğimiz için Atakum’a gelmek istedik. “Çok mutlu bir duygu. Savaşın bitmesini ve barışın olmasını istiyoruz.”